Fonksiyonel Beslenme


Beslenme terimi o kadar çok kavramı, ideolojiyi ve teoriyi kapsar ki neyin doğru, neyin yanlış olduğunu veya en son trendin ne olduğunu takip etmek zor olabilir. Beslenme biliminin sürekli değişmesi ve gelişmesi nedeniyle, diyetlerimize neleri dahil etmemiz ve nelerden kaçınmamız gerektiğini bize söylemeleri için uzmanlara başvururuz.

Aslında hepimize fayda sağlayabilecek temel beslenme kavramları mevcut:

Daha az rafine edilmiş karbonhidratlar,

Daha az işlenmiş gıdalar ve gerçek,

İşlenmemiş gıdalara daha fazla odaklanmak.

Diyet endüstrisinin bizden sıklıkla inanmamızı istediğinin aksine konu herkes için “en iyi diyet”, ancak böyle bir şey yoktur. Nedeni de biyo-bireyselliğinizi (sizi ve yalnızca sizi oluşturan benzersiz nitelikleri) oluşturmak için yediğiniz yiyecekler ve yaşam tarzı uygulamalarınız herkesinkinden farklı olacaktır.

Vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediğini dinleyerek vücudunuzu daha iyi besleyebilirsiniz.

Peki sizin için işe yarayan ve işe yaramayan yiyecekleri bulma sürecini nasıl başlatacaksınız?

Fonksiyonel beslenmenin devreye girdiği yer burasıdır.

Fonksiyonel Beslenme Nedir?

Fonksiyonel beslenme, aktivite düzeyleri, çevre veya kronik hastalık varlığı gibi kişinin yiyecek seçimlerini etkileyebilecek yaşam tarzı faktörlerini dikkate alan beslenmeye bütünsel bir yaklaşımdır. Anahtar kelime bütünsel yaklaşımdadır.

Standart beslenme, bir yiyeceğin veya yiyecek grubunun sağlığı geliştirme veya sağlığa zarar verme yeteneği (sizin için “iyi” veya “kötü” olup olmadığı) gibi beslenme gerçeklerine odaklanır. Fonksiyonel beslenme bu gerçeklere de bakar, ancak bireyin fizyolojik yapısı ve nasıl yaşadığını da (ne sıklıkta hareket ettiği, insanlarla ilişkilerinin kalitesi ve stres düzeyi gibi) göz önüne alır. Esasen, bir yiyecek veya yiyecek grubunun “sizin için iyi” olduğunun gösterilmesi, onun sizin için iyi olduğu anlamına gelmez; fonksiyonel beslenme, tek bedenin herkese uymadığı anlamına gelir!

Fonksiyonel Beslenme ve Standart Beslenme

Fonksiyonel tıp hasta merkezli bir uygulamadır. Vücuda bütün bir ekosistem olarak odaklanır ve asıl amaç, gastrointestinel rahatsızlıklar, cilt sorunları ve beyin bulanıklığı gibi semptomların temel nedenini ele almaktır. Bu semptomlar, beslenme yetersizlikleri, gıda hassasiyetleri veya gıda alerjileri gibi gıdayla ilgili potansiyel sağlık sorunlarına dair ipuçları olabilir.

Fonksiyonel beslenmeyi uygulamak, “gıdanın ilaç olduğu” fonksiyonel tıp yaklaşımını yansıtır. Standart beslenme ise tam tersine, genel olarak tüm popülasyon için oluşturulan beslenme yönergelerini takip edilir.

Fonksiyonel beslenme, özellikle standart beslenme önerileri almış ancak hala semptomlar yaşayan kişiler için (örneğin, daha sağlıklı beslenmenize ve fiziksel aktivitenizi artırmanıza rağmen kilo almaya devam ediyorsanız) sağlığı daha iyi hale getirebilir. Standart beslenme açısından bakıldığında, tüm doğru şeyleri yapıyor olabilirsiniz. Fonksiyonel beslenme açısından bakıldığında, bu açıklanamayan kilo alımını anlamak için tiroid fonksiyon bozukluğu, hormonal dengesizlik, bağırsaklardan arındırma ihtiyacı ve hatta yüksek stres seviyeleri gibi dikkate alınması gereken başka şeyler de vardır.

Fonksiyonel beslenmenin en önemli alanları:

  1. Gerçek, bütün gıdalara odaklanma: Optimum sağlık, meyvelerde, sebzelerde, tam tahıllarda, kaliteli proteinde ve sağlıklı yağlarda bulunan temel besin maddelerinin alınması üzerine kuruludur. Fonksiyonel beslenmenin sloganlarından birinin “ilaç olarak gıda” olduğunu unutmayın; bu, işlenmiş gıdaları ortadan azaltmak ve renkli çeşitlilikle dolu dengeli bir beslenme anlamına gelir.
  2. Bağırsak mikrobiyomunuza dikkat etmek: Bağışıklık sisteminizin %70’inden fazlası bağırsaklarınızda yaşadığından, bağırsak ortamını yiyecek ve yaşam tarzı yoluyla desteklemeniz gerekmektedir. İşlenmiş gıdalarla dolu bir beslenme:
  • Bağırsak astarınıza zarar verebilir,
  • Sızdıran bağırsağa neden olabilir,
  • Şişkinlik, gaz, hazımsızlık, beyin bulanıklığı ve kronik iltihaplanma gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Bağırsaklarınızı desteklemek, bol miktarda lif yemeyi, susuz kalmamayı ve fiziksel olarak aktif olmayı içerebilir.
  1. Tamamen sağlıklı bir yaşamı desteklemek – İlişkilerinizin kalitesi, stres seviyeleriniz ve hatta uyku rutininiz gibi yaşamınızın alanları, vücudunuzun yediğiniz yemeği işleme ve özümseme şeklini etkiler. İyi uyumuyorsanız ve yüksek stres yaşıyorsanız, vücudunuzu beslediğiniz kaliteli besinlerden yararlanacak şekilde vücudu hazırlamıyorsunuz demektir. Uyku eksikliği, stresle birleştiğinde beyinde “iyi hissetme” hissi yaratan şeker yüklü gıdalara yönelmenize neden olabilir, ancak hem ruh halinizde hem de enerjinizde hızla bir çöküşe neden olabilir.

Fonksiyonel beslenme, yaşam deneyimlerinize tabağın ötesinde bakarak, ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize uygun daha iyi beslenme seçimleri yapmanıza destek olabilir.

Günün sonunda fonksiyonel beslenme tamamen sizinle ve biyo-bireyselliğinizle ilgilidir. İnsanların sağlık hedeflerine ulaşmalarını desteklemek için fonksiyonel beslenmeyi kullanan bir uygulayıcı olarak, onlara kendileri için neyin işe yaradığını keşfetmeleri, tam potansiyellerine ulaşmaları ve en sağlıklı, en mutlu halleri haline gelmeleri için bolca fırsatlar mevcuttur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorum yapılmamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsappTelefonRandevu Al